Polgár Andi pszichológus, asztrológus oldalaaquariusastrology79@gmail.com

Kedves Látogató!

Szeretettel üdvözöllek a honlapomon!

   Az asztrológiai elemzés és pszichológiai konzultációs típusok részletes leírását (díj, időtartam és egyebek) a "Tanácsadás" fül alsoraira kattintva tudod elolvasni.

    A nyári konzultációs időpontokat szintén a Tanácsadás fül alsorain belül tudod elérni.

    A velem készült interjúkat itt tudjátok elolvasni:

Új: https://www.facebook.com/gondolamagazin/photos/a.318366438549784/1476827959370287/

Régebbi:https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/polgar-andi-asztrologus-asztromemek-facebook/

    Idén 8 éves az Asztromémek a Facebookon már több, mint 80 ezer követővel. Az oldal az asztrológiát könnyedén, lazán hivatott bemutatni. Célja az alapanalógiák közvetítése, tanítása és az, hogy megtanuljunk saját magunkon nevetni, ezáltal megtegyünk az első lépést önmagunk elfogadása felé.

A gyermekek fejlesztése és fejlődési lehetőségei a születési ábrában

 

Ez az írásom a Horoszkóp magazin 2017. június és júliusi számában jelent meg.

Egy családban, s legfőképpen a szülőkben mindig felmerül az a kérdés, hogy gyermeke miben tehetséges, milyen irányban fejleszthető vagy milyen játékban, sportban találhatja meg örömét. Egy gyermek számára mindig fontosak az örömforrások, hogy feltöltődjön, mert az a gyermek, aki nem találja a helyét, könnyebben lesz magányos, visszahúzódó, így a teljesítménye is visszaesik. Az asztrológián belül egyre gyakrabban foglalkozom a családdinamikával, s ennek kapcsán került mindinkább előtérbe e téma fontossága. A fejlesztési és fejlődési pontok vizsgálata az asztrológiában összetett, s vizsgálódáskor a szülő(k), s lehetőség szerint a gyermek jelenléte elengedhetetlen.

Az írás során a különböző karakterek örömforrásait szeretném bemutatni több dimenzió mentén. A karaktereken kívül fontos azok házhelyzete, illetve fényszögeik is, ezek sok esetben pontosabb támpontot adnak a játékok, örömforrások tekintetében.

Alap kiindulópontunk mindig az elemi eloszlás, azaz a gyermekben milyen elemek vannak hangsúlyban (tűz, föld, levegő, víz), s miből van hiány. Ez azért is fontos, mert pl. egy földhiánnyal rendelkező gyermeknek már egészen kicsi korától lehet finoman tanítani a földes jellegű dolgokkal való barátkozást (pl. kitartás, szervezettség, struktúra). A földes jelleget ilyenkor ugyanis akarva-akaratlanul bevonzza magához az élete során, s ha kicsiként már segítjük megismertetni ezzel a típusú energiával, később várhatóan könnyebben kezeli majd az ezzel járó feladatokat.

A második vizsgálati szempont a karakter maga, tehát a személyi jelölök (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Asc, Asc ura és az 1. házban álló planéták) vizsgálata jegy és házhelyzetük szerint, illetőleg a láthatóan kiemelt pontok, pl. planétahalmozódás jegyben vagy házban. Fontos vizsgálatai szempont továbbá az 5. ház és az azokhoz kapcsolódó tartalmak (házúr, háztartalom). A karakterek külön-külön azért fontosak, mert mindegyik másban lelheti örömét, s a cél az, hogy megtaláljuk a szülött számára a leginkább testhez álló kikapcsolódási pontokat és fejlődési lehetőségeket. Gyermekkorban a Nap, a Hold és Merkúr kiemelt szerepű, ezért a választott örömforrást tekintve ez a három planéta legyen mindig szem előtt.

Most nézzük az alapkaraktereket / alapjellegeket a jegyek szerint:

A Kos jellegű gyermek igen impulzív, ösztönös, ezért szükséges, hogy olyan elfoglaltságot találjunk, ahol levezetheti, vagy megtanulja beosztani az energiáját (utóbbi hosszútávú feladat). A Kosnál ez leginkább a sport, s azok, ahol gyorsan kifejtheti az erejét, ez lehet például a sprintelés vagy a boksz. Szüksége van a kihívásokra és igen fogékony a veszély-és versenyhelyzetekre, így szóba jöhet az autóversenyzés, (kisebbeknél gokart) ráadásul itt szabályozott keretek között élheti ki szenvedélyét, gyorsaságigényét. Ha a gyermek más attitűdjeiben található Oroszlán vagy Ikrek jelleg, szóba jöhet a tenisz egy gyorsított formája is a squash. Választhatunk olyan sportágat is, ahol lehetősége van arra, hogy az egyéni vagy más által beállított csúcsokat folyamatosan megdöntse. Vonzó lehet számára továbbá a sportlövészet, vívás és háborús játékok. Fejlesztőjátéknak / sportnak olyan jellegű tevékenységet válasszunk, ahol megtanulja beosztani az energiáját, pl: küzdősportok.

A Bika jellegű gyermek inkább a vénuszi, s azon belül is elsődlegesen az anyag jellegű dolgokhoz kötődik. Kevésbé sportorientált, ha mégis sportra adja a fejét olyat választ, amely kevésbé intenzív. Ezek egyike lehet a ping-pong, mely bár ez elsőre Ikrek jellegnek tűnik, nekem mégis inkább Bika. Ha megfigyeljük a játékosok testalkatát, inkább találkozunk alacsonyabb, rövidebb lábú, tömzsibb típusú emberekkel, mint az Ikrek-féle nyúlánk jelleggel. Kis mozgást igényel és nagy koncentrációt. (ezért sem kifejezetten Ikrek sport, bár fejlesztési szempontból előnyös lehet számukra!) A Bikához tartozik még a kötöttfogású birkózás, a súlyemelés, biliárd; játékban a gyurmázás, kerámiázás, főzés (babakonyhák), gyűjtemények nézegetése, illetőleg maga a gyűjtögetés is. Mivel nagyon természetkedvelő, ne lepődjünk meg ha pl. bogarakat gyűjt. Társasjátékoknál a pénzüggyekkel kapcsolatosak vannak előnyben (pl. Gazdálkodj okosan), illetve azok, ahol termelni, félretenni, gyűjtögetni lehet (Állattenyésztés, földgyűjtés.)

Az Ikrek karakterhez a laza, kötetlen kikapcsolódást kedvelő attitűd tartozik. Sportban olyan helyzetekben érezheti jól magát, ahol társaságban lehet. A könnyed mozgás illik hozzá úgy, mint cardio sportok: kocogás, kerékpározás, gyaloglás, rollerezés, stb. Ehhez a jegyhez tartozik a tollaslabda, a kisebb, könnyedebb túrák, kirándulások, a ritmikus sportgimnasztika, a szellemi sportok, pl. barchoba, keresztrejtvényfejtés, szójátékok. Társasjátékban olyan jellegű javasolnék, amely a kereskedelemmel van összefüggésben. Fejlesztési szempontból jó lehet a puzzle (kis darabszámú készlettel) vagy az ún. „Mannequin Challange” , melynek lényege, hogy az győz, aki a legtovább marad meg egyetlen pózban. :)

A Rák gondoskodó, befogadó, érzelem- és családközpontú dinamika (ura a Hold), ezért azokban a játékokban leli örömét, amely ezekhez valamilyen formában kapcsolódik, így a babázás, terelgetés (anyaszerep), főzés, sütés jellegű játékokban érezheti jól magát, nagyobb korban pedig szóba jöhet a varrás, kötés is. Mivel igen jó emlékezőtehetsége van, erőssége a memóriajáték (Keresd a párját!), ez lekötheti őt hosszú távon. Nem igazán sportoló típus, de ha mozgásra szeretnénk ösztönözni, az legyen a tánc, azok közül is inkább a néptánc (Hold-mundán értelmezése). Ezenkívül szereti a meséket (állatok, családok) és a vicces történeteket is (igen jó humoruk van!). Fejlesztőjáték: Olyat ajánlanék, amely a racionalitásukat, előrelátásukat fejleszti, de a saját élményforrásaikon belül: olyan jellegű mesék, amelyek a következetességről, tanulságokról, tervezésről szólnak.

Az Oroszlán jelleg elsősorban énközpontú, vezető típus (Nap jelleg), ezért inkább azok a játékok, kikapcsolódási formák illenek hozzá, ahol egyéni sikereket érhet el. Közösségi és csapatjátékokban akkor érzi jól magát, ha felnéznek rá, így lehet egy csapat irányítója, kapitánya is. Mivel tüzes elemű jegy, olyan sport javasolt, ahol levezeti az energiáját (futball, futás) esetleg „urizált” pl. : vitorlázás, golf, tenisz, bridge. Ezenkívül kiteljesedhet a színészkedésben, szerepjátékokban, szavalásban is. Lételeme a játék és szórakozás, így nagyon könnyen rávehető kellemes kikapcsolódást hozó tevékenységekre. Fejlesztésként olyan közösségi játékokat javasolnék, ahol megtapasztalhatja az egyenragúságot, összefogást a célok elérése érdekében.

A Szűz jelleget a gondolkodás, racionalitás, szabálykövetés, pontosság jellemzi, így a játék szempontjából azok töltik fel, amelyeken keresztül tanulni lehet és melyekben értelmet lát. Közel állnak hozzá a kirakós játékok, pl. a puzzle, de a gyűjtögetéssel, rendezéssel, rendszerezéssel kapcsolatos tevékenységek is. Lekötik az ismeretterjesztő, rendszerező könyvek, dokumentumfilmek és a természet. Az Ikrekhez hasonlóan (szintén merkúri jegy), ő is szereti a barchobát, kereszrejtvényt, de örömét leli a sakkban, kártyajátékokban is. Sportban a műkorcsolya, görkorcsolya áll hozzá közel, amely akár fejlesztő is lehet számára, hiszen kimozdítja a statikusságból és segít a lazításban.

A Mérleg vénuszi jegy, tehát a gyermeknek feltételezhetően erős a szépérzéke, így olyan dolgokban lelheti örömét, amelyben kifinomultságot, lágyságot, szépséget talál. Kisebb korban ez lehet pl. a gyöngyfűzés, amelyekből a gyermek különböző ékszereket készíthet. A Mérleg jellegű gyerek szívesen rajzol vagy fest színes elemekkel, továbbá szereti a zenét, a színészetet és a táncot (művészeti elfoglaltságok). Ha utóbbit választjuk, kezdetben inkább a finom és könnyed jellegű mozgások legyenek előtérben (pl. jazzbalett) később, ugyanezen a vonalon haladva jöhet a komplexebb mozgásfajta, a társastánc. (Mérleg = kapcsolatok). Ha sportról van szó - az Ikrekhez hasonlóan- a levegős mozgások illenenek hozzá, pl cardio mozgások: a roller, a korcsolya, a gördeszka, illetve ide tartoznak az egyensúllyal kapcsolatos sportágak is, pl. a szertornán belül a gerenda vagy a felemás-korlát. Egy egyszerű karakterkombinációt nézve, ha a Mérleg (vagy Ikrek) párosodik a Halak jelleggel választhatunk szinkronúszást; ha a Nyilassal vagy Oroszlánnal, akkor a színészetet, stb. Fejlesztés: A táncos, művészi vonalon maradva választhat olyan jellegű táncokat, mint pl. a szabadtánc, ahol nincs koreográfia, hanem a saját döntései alakítják a táncot, ezzel fejlesztve a döntési folyamatait.

A Skorpió marsikus jegy, így olyan tevékenységekben érzi jól magát, amelyben elmélyülhet, megélheti a szívósságát és / vagy a bátorságát próbára teheti. Szereti a kalandokat, kihívásokat. Játékban a modellezéssel, varázslással, okkolt dolgokkal kapcsolatos témákban tud elmélyülni. A Szűzhöz és a Bikához hasonlóan szeret gyűjtögetni, s mivel a Skorpióhoz tartozik az elmúlás témája, ne lepődjön meg a kedves szülő, ha gyermeke halott bogarakat gyűjtöget, táblára szurkálva. J Szeret olvasni és kedveli a tudományos (legfőképp orvosi, gyógyítással kapcsolatos) és bűnügyi, nyomozós témákat. Sportban a (kitartó) futás, és a búvárkodás áll hozzá legközelebb (lehatol a dolgok mélyére). Mivel kedveli a veszélyeket, választhat extrém sportot is. Bármibe fog, azt végleteiben csinálja, mert itt is érvényesül a Skorpió „mindent vagy semmit!” elve. Fejlesztés szempontjából lehetőleg kerüljük azokat a helyzeteket, amely a szélsőségesség megélést erősíti benne, keressünk olyan közösséget, ahol megláthatja annak „színességét”. Többféle ember, többféle dologgal, ahol érzékelheti a „szintkülönbségeket”. Meditáció fejlesztheti azt a képességét, hogy a szélsőségekből megtalálja az arany középutat.

A Nyilas jupiteri jegy, így a karakterhez közel áll az ismeretterjesztés, környezetismeret, világi témák. E jegy gyermeke szeret hangosan gondolkodni (filozofálni), így a szülőnek érdemes ezekhez a beszélgetésekhez csatlakozni és a gyermekkel eszmét cserélni, megvitatni a világ dolgait. Legyünk résen, mert kevésbé szereti a racionalitást, így hamar letörhetjük a lelkesedést. Adjunk minél több könyet a kezébe, ahol az információigényét kiélheti. Szeret utazni, kirándulni és közel állhatnak hozzá a vallási dolgok, így elképzelhető, hogy templomban is jól érzi magát. A Bikához hasonlóan a gasztronómia az egyik gyengéje, így a kulináris dolgokban nagy élvezet talál. Szintén közel áll hozzá a színpad, így ahol sokat kell beszélni, előadni az a helyzet is vonzó számára. Sportokban a lovas sportok állnak hozzá a legközelebb és a kosárlabda, emellett az atletikában is jeleskednek, pl. távol- és magasugrás Fejlesztés tekintetében igyekezzünk olyan feladatokat adni neki, ami megtanítja a kitartásra, az alázatra, pl. taníthat másokat már kisebb korban is. (7+)

A Bak jellegű gyermek szaturnuszi típus, így elsősorban a fejlesztő játékok tartoznak hozzá. Minden olyan tevékenység leköti, ahol tudását, ismereteit bővítheti, így örömforrás lehet a számára az olvasás vagy a múzeumlátogatás. Mivel koraérett, szeret felnőttekkel is játszani. Sportot tekintve olyat érdemes választani, ahol megélheti a magányra való igényét és huzamosabb ideig használhatja energiáit. Lehet maratonista, akadályfutó, hegymászó, terepfelderítő. Elsőre ugyan furcsának tűnhet, de a Bakhoz tartozik a balett is, mely látszólag ugyan levegős, valójában a kitartó munka, a megfeszítettség, a szigor és a szabályok, mind szaturnuszi (Bak) jellegre utalnak. A fejlesztés ennél a jegynél az oldás. Oldás lehet minden, ami nem föld jelleg. Ha vízhiányos a képlet, akkor érzelmi töltetű kikapcsolódás javasolnék (fejlődik az érzelemvilág), ha levegős, akkor könnyedséget, cél nélküliséget, „csak úgy lenni”, ha tűzhiányos, akkor bátorságpróbákat „venni”.

A Vízöntő uránuszi jegy, így a karakter a laza, kötetlen kikapcsolódásokat kedveli. Sokszor a pillanatnak él, így spontán kitalál valamit, amit csinálna, így nehéz vele előre tervezni. Ez lehet a szülőknek előny, ha ők maguk nem tudják eldönteni, mi legyen a program. A Vízöntő gyermek úgyis mond valami frappánsat. J Szereti a sci-fi-kkel kapcsolatos tevékenységeket, legyen az könyv, film vagy kiállítás. Lekötik továbbá a szereléssel kapcsolatos játékok is és minden, ami intellektussal vagy mókázással kapcsolatos. Sportban a levegős mozgások (az Ikreknél és a Mérlegnél már korábban említett cardio mozgások), a repülés, sárkányrepülés és az extrém sportok passzolnak hozzá (pl. bungee jumping, „madárember”). Fejlesztés szempontjából olyan tevékenységek javasoltak, amelyek lekötik őt és a dolgok megfontolásra, átgondolásra késztetik, így csillapodhat önfejűsége és nőhet a kitartása, elkötelezettsége a dolgok iránt.

A Halak neptuni, jupiteri jegy erős érzelmekkel és azonosulási vággyal, így olyan hobbi javasolt, amibe maximálisan bele tudja magát élni. A Rákhoz, Vízöntőhöz, Bikához hasonlóan nagyon állatszerető, így az azokról való gondoskodás, szeretetteljesség a lelkiállapotára igen kedvező hatással bír. Mivel a Neptun a Vénusz magasabb dimenziója, a művészetekben is tehetséget mutat, leginkább a rajz, festészet és a zene területén. A Halaké a mesék világa is, ezért lehet ösztönözni arra, hogy az érzelmeit akár megrajzolja, így azok „nem szorulnak be”, nem fojtja el őket (12. ház analóg). A sportban - a Rákokohoz hasonlóan - a vizes sportok élveznek előnyt, a legjobb a szinkronúszás (mozgás, művészet zene egyszerre). Itt egyfajta koncentrációt, fegyelmet és kitartást is tanulhat, amely fejlesztő hatással lehet számára.

Ahogyan a cikk elején írtam, érdemes a karaktereket „összemozgatni”, összedolgoztatni a pontosabb cél elérésében. Pl. ha a gyermek Ikrek-Rák jelleg, választhatunk vizi gimnasztikát (víz: Rák, gimnasztika: Ikrek) vagy ha a Bika-Ikrek, akkor talajtornát. Ha Kos-Bika keverék a gyermek, az analógiásan lehet nehézsúlyú boxoló is, ha Ikrek-Kos, akkor pehelysúlyú. Ha a sporthoz eszköz is tartozik, lehet azt is analógiákra bontani, pl. a ritmikus sporgimnasztikánál a szalag Mérleg, Rák jelleg, a labda inkább Bika és így tovább.

Polgár Andi

asztrológus

2017. tavasz